<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=191978194824997&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Yksin ei opi edes kävelemään, saati sitten johtamaan

Posted by Viking Theories on 12.10.2018 12:26
Viking Theories

Tulevaisuudessa naureskellaan hyväntahtoisesti 2000-luvun taitteen ihmiselle, joka opetteli johtajuutta istumalla hiljaa workshop-huoneessa päivän verran vuodessa. Niitä, jotka ahmivat johtamista käsitteleviä oppaita, haluttaisiin taputtaa hyväksyvästi olalle: Hienoa että yritit, mutta olisit nyt edes yhden ihmisen kanssa jutellut lukemastasi. Hyvänen aika.

Ymmärrys siitä, miten ihminen oppii parhaiten ja millaisin keinoin oppimista kannattaa tukea, on kasvanut koko ajan. Nyt johtamisvalmennusten edelläkävijät vannovat pitkäkestoisen monimuoto-oppimisen nimeen, eivätkä turhaan.

Monimuoto-oppimisessa yksi olennainen tekijä on vuorovaikutus. Teemme yhteistyötä Kulmian kanssa, ja heillä valmennuksissa ja strategian arkeen vienneissä asioita lähestytään myös yhteistyön ja sosiaalisen vuorovaikutuksen kautta. Mitä valmennuksen aikana on oivallettu? Miten nyt pitäisi edetä? Keskustelu auttaa usein näkemään, mistä oikein kiikastaa ja mihin seuraavaksi kannattaa suunnata.

Järjestimme Kulmian kanssa aamiaistilaisuuden, jossa eri yritysten johtoportaassa olevat ihmiset pääsivät pohtimaan johtajuutta sekä testaamaan peliämme. Tällä kertaa olimme pyytäneet mukaan Joni Mäkisen Alma Mediasta, Riikka Waldenin Altiasta sekä Sakari Vahteriston Teliasta. Keskustelu lähti heti sujuvasti käyntiin ja ajatustenvaihto oli vilkasta.

Johtajuus on muuttunut, todettiin. Autoritäärinen määräily on totaalisen out.
"Johtajan pitää nykyään asettaa vaatimukset, saada ihmiset sitoutumaan ja hyväksyä tilanteiden ja ihmisten erilaisuus", summasi Kulmian toimitusjohtaja Ara Hopia tilaisuuden alussa. "Jotta tässä voi kehittyä, tarvitaan työkaluja, kuten DISC-analyysia ja niitä hyödyntäviä pelejä."

"Kaikkia muita taitoja treenataan, mutta ei johtamista. Miksi ei?" Viking Theoriesin Seppo Sairanen pohti alustuksessaan. "Johtamisessa pitää osata olla oikeassa kohtaa kova ja oikeassa pehmeä. Mutta milloin on paras hetki eri ihmisten kanssa? Sen oivaltamisessa ja  oppimisessa me haluamme auttaa."

 

Muita taitoja treenataan, mutta ei johtamista. Miksi ei?

 

Kun peli otettiin kokeiluun, pohdinta oli vilkasta. Mietittiin, miksi valitun actionin jälkeen kävi niin kuin kävi. Miksi nämä viikingit eli tiimiläiseni reagoivat näin, mitä voisin tehdä toisin? Hyviä kehityskommentteja annettiin ja pelin teoriapohjaa kiitettiin.

Tunnelma oli leppoisa ja samaan aikaan hyvin energinen. Yhdessä pelaamista ja siitä virinnyttä keskustelua pidettiin selvästi hyvin antoisana. Tilaisuus oli konkreettinen esimerkki yhdessä toimimisen hedelmällisyydestä. Meidän lisäksemme varmasti myös moni muu sai sieltä uusia ajatuksia mukaansa.

 

Ihminen pystyy oppimaan vaikka mitä – mutta harvoin oppiminen tapahtuu tyhjiössä.

 

Ihminen on sosiaalinen eläin, kuuluu kulunut sanonta, ja tottahan se on. Ihminen on kineettinen, älyllinen ja emotionaalinen kokonaisuus, joka pystyy oppimaan vaikka mitä – mutta harvoin oppiminen tapahtuu tyhjiössä. Jo ihan perustavanlaatuiset taidot kuten puhuminen ja kahdella jalalla käveleminen opitaan sosiaalisen kanssakäymisen myötä. Esimerkiksi eri susilapset, eli metsistä löytyneet vailla ihmiskontaktia eläneet lapset, eivät puhuneet ihmiskieltä ja liikkuivat nelinkontin.

Sosiaalisen vuorovaikutuksen avulla, yhteistyöllä, pystymme kehittämään niin itseämme kuin ideoitamme eteenpäin. Emme mekään saisi peliämme kehitettyä aina vain paremmaksi ilman testausta, keskustelua ja palautetta – toisin sanoen ilman muita ihmisiä ja vuorovaikutusta.

 

Pst! Haluatko kokeilla itse pelimme nykyistä versiota? Voit testata sitä ilmaiseksi 14 päivän ajan. 

 

PLAY NOW FOR FREE »

 

 

drmakete-lab-57353-unsplash
Photo by drmakete lab on Unsplash

Topics: blog, leadership, gamification

vt_blog_right-sidebar_image_566x566

Sign up for our Newsletter

Recent Post

Get social with us

Viking Theories on LinkedIn
Viking Theories on Facebook
Viking Theories on Twitter
Viking Theories on Instagram