<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=191978194824997&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Valmentaja on hyvä elokuva – ja tiedän tämän, koska olin itse Trainers' Housessa

Posted by Heli Saarelainen on 23.10.2018 11:43
Heli Saarelainen
Find me on:

Kävin viime viikolla katsomassa Tuukka Temosen Valmentaja-elokuvan. Elokuvan maalaama kuva parin viime vuosikymmenen bisnesmaailmasta on testosteronin täyttämä machojen taistelutanner, jossa vain parhaat ja kovimmat miehet selviävät. Taistelut vaativat veronsa, vain harvat menestyvät ja kukaan ei selviä ilman arpia.

Se on minusta ihan totuutta vastaava kuva. Tällaisesta maailmasta minä nimittäin reilu kymmenen vuotta sitten löysin itseni, kun päätin ryhtyä liikenaiseksi.

Silloin jouduin ensimmäisen kerran elämässäni kohtaamaan, etteivät naiset ja miehet ole tasa-arvoisia ja voittamisessa kaikki oli sallittua. Kävin myös Trainers’ Housessa kääntymässä, joten elokuvan teemat ovat todellakin tuttuja.

 

Osaava bisnesnainen oli tuolloin yhtä kuin kova nainen, joka oli valmis pelaamaan miesten luomin pelisäännöin.

 

Siihen aikaan hyviä naisjohtajia sanottiin ”hyviksi jätkiksi”, ja siihen ansaan putosin minäkin, valitettavasti. Osaava bisnesnainen oli yhtä kuin kova nainen, joka on valmis pelaamaan miesten luomin pelisäännöin. Toteutin esimerkkiä itse, ja samaa sanomaa sanoi koko työympäristö.

Kymmenessä vuodessa on onneksi tapahtunut paljon. Maailma on muuttunut ja nykyään naisilla on vapaampi toimintakenttä bisnesmaailmassa. Hyvä naisjohtaja ei ota vastaan kenenkään odotuksia tietyistä toimintatavoista. Hänen ei ole pakko olla kova ja aggressiivinen, jotta tulisi otetuksi vakavasti. Nykyään myös ymmärretään, että hyvä johtaja – on hänen sukupuolensa mikä tahansa – on luja, mutta ei kova. Kovuus tappaa intuition, tietynlaisen herkkyyden huomata mahdollisuudet. Ilman intuitiota ei voi syntyä aitoa ymmärrystä tai vuorovaikutusta.

Hyvä johtaja ymmärtää, että jokainen ihminen on yksilö ja jokaisen on rakennettava oma tapansa toimia eri rooleissa. Hän tietää omat arvonsa eikä tingi niistä. Kukaan ihminen ei pysty ympäri vuorokauden parhaimpaansa eikä jaksa toimia pitkään arvojensa vastaisesti.

 

Moni entinen kollegani on uskaltanut rakentaa uudenlaista liike-elämää. Siinä yhteistyö, etiikka ja kunnioitus menevät voitontavoittelun edelle.

 

Bisnesmaailma on tervehtynyt. Nykyisin jokainen voi menestyä, kokea onnistumista ja täyttymyksen tunnetta liikemaailmassa omien arvojen ja periaatteiden mukaisesti. Moni entinen nuori kollegani on uskaltanut rakentaa uudenlaista tapaa toimia liike-elämässä. He ovat omin teoin olleet luomassa maailmaa, jossa yhteistyö, vahvat eettiset toimintatavat, aito kunnioitus toisia kohtaan ja merkityksellisen tulevaisuuden rakentaminen menevät pelkän voitontavoittelun edelle. Liike-elämään on syntymässä uudet lainalaisuudet.

On hienoa, että Tuukka Temonen on elokuvassaan kuvannut bisnesmaailman pahimpia hulluuksia, uskomuksia ja testosteronihuuruja. Sen ansiosta näemme kirkkaammin, missä olemme nyt ja mitä kohti haluamme mennä. Minusta on tärkeää, että hän on uskaltanut ottaa päähenkilöksi Jari Sarasvuon kaltaisen ajattelijan. Kilvoittelu, menestyksen nälkä ja voiton tavoittelu hinnalla millä hyvänsä ovat osa ihmisyyttä. Kuka tahansa voi sortua niihin.

 

Elokuva on hyvä peili omille arvoille. Millaista bisnesmaailmaa sinä olet rakentamassa?

 

Suosittelen Valmentaja- elokuvan katsomista kaikille, jotka ovat tänä päivänä johtajia ja bisneselämässä mukana. Elokuva toimii hyvänä peilinä omille arvoille ja toimintatavoille. Millaista bisnesmaailmaa sinä olet rakentamassa?

 

Heli Saarelainen is the CEO of Viking Theories. She has been helping managers to improve their leadership skills for several years. In the 90s, she studied classical ballet and saw David Hasselhoff live in Leipzig.

 

valmentaja
Kuva on kuvakaappaus Valmentaja-elokuvan sivuilta.

Topics: blog, leadership, soft skills, Valmentaja

vt_blog_right-sidebar_image_566x566

Sign up for our Newsletter

Recent Post

Get social with us

Viking Theories on LinkedIn
Viking Theories on Facebook
Viking Theories on Twitter
Viking Theories on Instagram