<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=191978194824997&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tärkeintä on luottamus – enää en ajattele niin

Posted by Sirkku Jauhiainen on 20.9.2018 17:14
Sirkku Jauhiainen
Find me on:

Miten saada toiminta nousuun ja tulos kasvuun? Miten hyödyntää ihmisten kykyjä ja tekoälyä parhaalla mahdollisella tavalla? Muun muassa näitä teemoja käsitellään tänä vuonna Nordic Business Forumissa. Aiheet liittyvät ehdottomasti hyvään johtajuuteen.

Olen nyt vajaa puoli vuotta työskennellyt start-upissa, jonka päämääränä on kehittää johtajuutta ja johtamistaitoja. Mitä olen oppinut johtamisesta tänä aikana? Millainen on hyvä johtaja? Pitkään ajattelin, että tärkeintä on luottamus, mutta nykyisin näen asian toisella tavalla.

 

Luottamus on ehdottomasti tärkeä osa johtajuutta. Ilman sitä ihmiset eivät uskalla innostua ja motivoitua.

 

Luottamus on ehdottomasti tärkeä osa johtajuutta, sitä en kiellä. Tiivistetysti hyvä johtaminen on suunnan näyttämistä ja sitä, että saa ihmiset innostumaan työstään. Se on oikeiden ihmisten löytämistä oikeisiin tehtäviin. Hyvä johtaja on läsnä ja tuntee työntekijänsä. Mikään tästä ei onnistu, jos ei ole luottamusta eikä johtaja tunne työntekijöitä aidosti. 

Ilman luottamusta ihmiset eivät uskalla innostua ja motivoitua, heittäytyä flow-tilaan ja ottaa vastuuta. He eivät uskalla kertoa peloistaan ja toiveistaan, panna itseään alttiiksi, hypätä kyytiin kun suunnataan uuteen. Ilman luottamusta johtaja ikinä pääse perille siitä, miten ihmisiä voisi kaikista parhaalla tavalla tukea heidän työssään.

Erityisen tärkeää luottamus on silloin, kun puhutaan itseohjautuvista tiimeistä. Olen urani varrella saanut olla mukana itseohjautuvissa tiimeissä tekemässä erilaisia projekteja. Se on ollut innostavaa ja inspiroivaa aikaa.

 

Luottamus on olennaista, kun on kyse itseohjautuvista tiimeistä. Mieleeni on erityisesti jäänyt eräs tietty kerta, kun meille tiimiläisille annettiin valta ja vastuu.

 

Mieleeni on jäänyt erityisesti eräs tietty kerta, kun meille tiimiläisille annettiin tavoitteet, minkä jälkeen valta ja vastuu siirtyi meille. Mietimme yhdessä, miten päästä tavoitteisiin. Halusimme löytää parhaat mahdolliset keinot onnistua, kannoimme vastuuta omasta tekemisestä ja otimme tulostavoitteet tosissamme. Tällainen malli toimi meillä todella hyvin ja energiataso oli korkea.

Muistelen lämmöllä tämän tiimin kanssa työskentelyä. Meillä oli kasassa älyttömän hieno porukka, joka pelasi hyvin yhteen. Kaikilla oli erilaista osaamista, mikä vahvisti tiimiä. Ennen kaikkea meillä oli kova tahto lähteä tekemään yhdessä ja onnistua. Olimme suoraan sanoen in fire. 

Mutta harvemmin pelkät onnelliset tarinat ovat todellisuutta. Meillä kävi niin, että yllättäen pari ihmistä vaihdettiin tiimiläisten kanssa keskustelematta. Tiimidynamiikka ja energiataso kärsi pahasti, eikä meille annettu valta enää tuntunutkaan aidolta. 

 

Tiimiä muutettiin yhtäkkiä ylhäältäpäin. Tuntui kuin matto olisi vedetty jalkojen alta.

 

Vaihtamiseen oli varmasti hyvä syy ja uudet tiimiläiset olivat toki osaavia, mutta pointti oli se, että ylhäältäpäin muutettiin kysymättä jotain, mitä yhdessä olimme alkaneet täysillä tekemään ja johon olimme kaikki henkilökohtaisesti sitoutuneita. Tuntui kuin matto olisi vedetty jalkojen alta.

Ei siinä kuitenkaan onnettomasti käynyt. Tiimi saatiin kasattua uudestaan ja loppujen lopuksi projekti meni hyvin. Mietin silloin, että varmaankin muutokselle oli perusteltu syy, mutta se ei vain välittynyt meille tiimiläisille. Mutta näin jälkikäteen ajattelen, että projektin käynnistäneet ja tiimin koonneet tahot eivät täysin ymmärtäneet, mitä se tarkoittaa, kun tiimi saa sekä vallan että vastuun. Silloin pitää pystyä luottamaan tiimiin täysin ja toimia sen mukaan. Se on kaiken a ja o.

Luottamus ei siis kulje vain yhteen suuntaan. Ihan saman lailla kuin työntekijät luottavat hyvään johtajaan, hyvä johtaja myös luottaa tiimiinsä.

 

Työntekijä luottavat hyvään johtajaan ja hyvä johtaja luottaa tiimiinsä. Mutta vain aito ihmisyys synnyttää oikeaa luottamusta.

 

Se vaatii kaikilta paljon. Erilaisia tapoja olla eri ihmisten kanssa voi harjoitella ja oppia – vaikkapa pelimme avulla, kuten olen nyt omin silmin nähnyt – mutta kaiken pohjana on toisen ihmisen kohtaaminen omana itsenään. Vain aito ihmisyys synnyttää oikeata luottamusta, ja aito ihmisyys tulee siitä, että uskaltaa olla oma itsensä. Omana itsenään oleminen taas vaatii sitä, että kykenee hyväksymään itsensä kaikkine hyvine ja huonoine puolineen ja olemaan itselleen armollinen. 

Siksi en ole enää nykyisin sitä mieltä, että kaikkein tärkeintä on luottamus. Kaikkein tärkeintä on nimittäin olla sinut itsensä kanssa. Vain siten pystyy aitoihin kohtaamisiin ja syvän luottamuksen rakentamiseen – ja tämä pätee niin töissä kuin muussakin elämässä.

 

Kaikkein tärkeintä on olla sinut itsensä kanssa. Vain siten pystyy aitoihin kohtaamisiin ja syvän luottamuksen rakentamiseen.

 

Mielenkiinnolla odotan, sivuaako kukaan tätä luottamuksen ja aitouden teemaa puheenvuorossaan Nordic Business Forumissa. Tekoäly on tulossa, se on tosiasia, mutta muiden kohtaamisessa se ei voi koskaan päihittää meitä ihmisiä.

 

Sirkku Jauhiainen is the Sales & Marketing Director of Viking Theories. She has almost 10 years of experience in sales, customer retention and marketing. She is a fiery freetime-boxer who is widely known as the Master of Mushroom Hunting.

 

Photo by rawpixel on Unsplash

Photo by rawpixel on Unsplash

Topics: blog, leadership, soft skills, Nordic Business Forum

vt_blog_right-sidebar_image_566x566

Sign up for our Newsletter

Recent Post

Get social with us

Viking Theories on LinkedIn
Viking Theories on Facebook
Viking Theories on Twitter
Viking Theories on Instagram