<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=191978194824997&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Muutos ilman kriisiä

Posted by Vieraskynä | Virve Taskinen, HIAB on 23.8.2018 16:06

Virve Taskinen on Senior HRD Manger Hiabilla. Hän on ollut mukana tukemassa ja kehittämässä globaalia muutosjohtamista lukuisissa eri projekteissa.

 

Usein ajatellaan, että muutosjohtaminen liittyy johonkin kriisiin. Että muutoksia ei osata ennakoida, ja niihin reagoidaan niin kiireellä, että tarvitaan erikseen muutosjohtamista. Tai sitten ajatellaan, että muutos saadaan aikaan pelkällä organisaatiouudistuksella.

Aina muutos ja sen johtaminen eivät tarvitse taustalleen kriisiä. Joskus ollaan niin onnellisessa tilanteessa, että on aikaa ennakoida ja valmistautua tulevaan.

Meillä Hiabissa haluttiin kehittää toimintatapaa proaktiivisesti. Tuotekehitystä tehdään meillä useassa eri maassa, ja halusimme meille aidosti globaalin tuotekehitysyksikön – sellaisen, jossa tieto kulkee jouhevasti ja kehitystyö on mahdollisimman sujuvaa.

 

"Tuotekehitys on meillä useassa eri maassa, ja halusimme aidosti globaalin tuotekehitysyksikön."

 

Globaalius on ehdottomasti mahdollisuus, mutta myös haaste. Tiimit ja esimiehet ovat eri maissa, ja ihmisillä on eri kulttuuritausta sekä eri tapa viestiä. Kommunikaatioon menee aikaa ja siihen panostetaan merkittävästi.

Sellaisen yksikön johtaminen on paitsi antoisaa, myös aina haastavaa. Ja entäpä kun kaiken päälle tulee toimintatavan muutos. Miten siinä kohtaa kannattaa viedä muutos läpi?

Ensin alkuun johtoryhmä keskusteli muutoksesta pitkään. Heille oli tärkeää yhteisesti ymmärtää muutoksen visio ja tavoitteet. Kyseessä oli kuitenkin hyvin iso muutos, joka vaikuttaisi koko organisaation tapaan toimia.

 

"Kyseessä oli hyvin iso muutos, joka vaikuttaisi koko organisaation tapaan toimia."

 

Oli hyvä, että keskustelulle otettiin aikaa. Sen ansiosta – ehkäpä tavanomaisesta poiketen – muutos päätettiin viedä läpi muulla tavoin kuin vain muuttamalla organisaatiorakennetta.

Niinpä keväällä 2018 aloitimme pilotin Viking Theoriesin kanssa, ja johtoryhmä otti heidän pelinsä käyttöön.

Peli auttaa kehittämään johtajuutta, meille sanottiin. Ja niin se tekikin: se auttoi esimiehiä näkemään, miten heillä kaikilla on eri vahvuuksia, joita voitaisiin hyödyntää muutoksen eri vaiheissa. Esimerkiksi jotkut olivat hyviä luomaan visiota, ja toiset taas viemään asioita sinnikkäästi loppuun asti. Ymmärrettiin, että tässä ei olla vain aloittamassa jotain, vaan kyseessä on matka, jossa pitää olla koko ajan läsnä ja johtaa. Niin kuin viikingit samassa veneessä.

 

"Pelin avulla ymmärrettiin, miten jotkut olivat hyviä luomaan visioita ja toiset taas viemään asioita loppuun asti."

 

Esimiehet oppivat haastamaan omaa näkemystään muutosjohtamisesta ja katsomaan asioita useasta näkökulmasta. Pelin pelaaminen toi keskusteluun syvyyttä ja varmisti muutosjohtamisen eri vaiheiden tunnistamisen.

Hiab on tällä hetkellä matkalla kohti uudenlaista, vankasti globaalia tuotekehitystoimintaa. Olen itse todella iloinen, että päätimme kokeilla yhteistyötä Viking Theoriesin kanssa. Meillä viedään muutosta nyt eteenpäin uudella otteella, mikä on todella hieno asia. Tämän venematkan jälkeen olemme entistäkin vahvempia alallamme.

 

"Meillä viedään muutosta nyt eteenpäin uudella otteella." 

 

HIABilla päätettiin muuttaa toimintamallia uudella tavalla. Katso Virve Taskisen haastattelu, mitä pelillistäminen toi mukaan muutokseen:


 

Topics: blog, change management, gamification

vt_blog_right-sidebar_image_566x566

Sign up for our Newsletter

Recent Post

Get social with us

Viking Theories on LinkedIn
Viking Theories on Facebook
Viking Theories on Twitter
Viking Theories on Instagram